Actiejaarplan Communiceren

Klik hier voor meer info

Actiejaarplan Communiceren

Om veilig en gezond werken levend te houden in de organisatie, is het belangrijk om het onderwerp door het jaar heen met regelmaat aan te snijden. Dit kan door elke keer een ander onderwerp onder de aandacht te brengen. Je kunt een onderwerp ook vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Het Actiejaarplan Communiceren helpt je met inspiratie voor onderwerpen en concrete voorbeelden. Als je je aanmeldt voor de mailinglijst, ontvang je iedere twee maanden automatisch een email met daarin de agenda voor die periode. In de mailing staan ook meer tips en kant-en-klare teksten om het onderwerp dat in de spotlight staat onder de aandacht te brengen. Meld je aan voor de mailinglijst Actiejaarplan Communiceren.

Hoe het Actiejaarplan Communiceren werkt

Het Actiejaarplan Communiceren geeft voor het hele jaar een overzicht van onderwerpen die op een bepaalde dag of week onder de aandacht worden gebracht. Iedere twee maanden wordt er een onderwerp uitgelicht om over te communiceren. Daarbij worden tips gegeven over hoe je de onderwerpen ter sprake kunt brengen en verwijzingen gegeven naar meer informatie en tools. Je kunt de maanden als pdf opslaan, of uitprinten en ophangen. Als je de kalender uitprint, zet dan bij je printerinstellingen het vinkje ‘kop-en voettekst’ uit.

Tips voor communicatie

Hebben jullie een interne nieuwsbrief of intranet? Vraag dan om elke maand of in elke uitgave een stukje te mogen schrijven. Licht daarin elke keer één onderwerp uit, bijvoorbeeld uit het Actiejaarplan Communiceren. Leg uit:

  1. waarom een onderwerp belangrijk is
  2. welke maatregelen er vanuit de organisatie zijn genomen
  3. maak concreet wat collega’s zelf kunnen doen

Aanvullingen?

Heb je aanvullingen over events of ideeën voor een onderwerp? Mail dan naar Jan Harmen Kwantes: jan_harmenkwantes@tno.nl.

2021
Deze maand in de spotlight Rol leidinggevende (gedrag)

Goed voorbeeld doet goed volgen. En dat geldt zeker voor voorbeeldgedrag van leidinggevenden als het gaat om gezond en veilig werken. Als de werkdruk wordt aangepakt door medewerkers te ontmoedigen om ’s avonds of in het weekend nog e-mails af te handelen, neemt niemand die regel serieus als een leidinggevende wel blijft mailen buiten werktijd. En andersom: als een medewerker zelf alsnog in het weekend doorwerkt en de leidinggevende op dat moment niet reageert, wordt die medewerker in ieder geval niet extra aangemoedigd. Hetzelfde geldt voor het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s): zelfs al betreedt een leidinggevende maar 1 minuut een ruimte waar PBM’s verplicht zijn, is het belangrijk dat hij of zij altijd het goede voorbeeld geeft. Als dat niet gebeurt, ontstaat een situatie, waarbij werknemers de regels steeds minder serieus nemen.

Het is dan ook belangrijk om leidinggevenden goed bewust te maken van de voorbeeldfunctie die zij hebben en het effect van hun gedrag. Een goed beleid voor arbeidsveiligheid staat of valt bij de invulling die leidinggevenden hieraan geven. Besteed hier expliciet aandacht aan bij overleg met management en spreek leidinggevenden aan als zij regels overtreden. Wijs ze ook dan op de voorbeeldfunctie en hoe belangrijk het is om gezonde en veilige werkomstandigheden te hanteren.

Events
20 - 26 september Week van het werkgeluk
27 - 1 oktober Week tegen pesten

Disclaimer

Alle auteursrechten op de Toolbox Samenwerken berusten bij TNO. Hoewel aan de totstandkoming van de Toolbox Samenwerken de uiterste zorg is besteed, kan het zijn dat de inhoud onjuist en/of onvolledig is.

TNO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventueel voorkomende fouten en/of onvolledigheden. TNO geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden. © 2018 TNO