Actiejaarplan Communiceren
Klik hier voor meer infoActiejaarplan Communiceren
Om veilig en gezond werken levend te houden in de organisatie, is het belangrijk om het onderwerp door het jaar heen met regelmaat aan te snijden. Dit kan door elke keer een ander onderwerp onder de aandacht te brengen. Je kunt een onderwerp ook vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Het Actiejaarplan Communiceren helpt je met inspiratie voor onderwerpen en concrete voorbeelden. Als je je aanmeldt voor de mailinglijst, ontvang je iedere twee maanden automatisch een email met daarin de agenda voor die periode. In de mailing staan ook meer tips en kant-en-klare teksten om het onderwerp dat in de spotlight staat onder de aandacht te brengen. Meld je aan voor de mailinglijst Actiejaarplan Communiceren.
Hoe het Actiejaarplan Communiceren werkt
Het Actiejaarplan Communiceren geeft voor het hele jaar een overzicht van onderwerpen die op een bepaalde dag of week onder de aandacht worden gebracht. Iedere twee maanden wordt er een onderwerp uitgelicht om over te communiceren. Daarbij worden tips gegeven over hoe je de onderwerpen ter sprake kunt brengen en verwijzingen gegeven naar meer informatie en tools. Je kunt de maanden als pdf opslaan, of uitprinten en ophangen. Als je de kalender uitprint, zet dan bij je printerinstellingen het vinkje ‘kop-en voettekst’ uit.
Tips voor communicatie
Hebben jullie een interne nieuwsbrief of intranet? Vraag dan om elke maand of in elke uitgave een stukje te mogen schrijven. Licht daarin elke keer één onderwerp uit, bijvoorbeeld uit het Actiejaarplan Communiceren. Leg uit:
- waarom een onderwerp belangrijk is
- welke maatregelen er vanuit de organisatie zijn genomen
- maak concreet wat collega’s zelf kunnen doen
Aanvullingen?
Heb je aanvullingen over events of ideeën voor een onderwerp? Mail dan naar Jan Harmen Kwantes: jan_harmenkwantes@tno.nl.
Houd veilig en gezond werken onder de aandacht. Schrijf je in en ontvang maandelijks concrete tips en kant-en-klare tekstjes
Trillingen veroorzaakt door werken met machines kunnen een grote impact hebben op het lichaam. Denk aan hand-arm-trillingen door gereedschap, maar ook lichaamstrillingen die overgebracht worden via het zitvlak, benen of voeten op de rest van het lichaam. Trillingen kunnen gezondheidsschade veroorzaken. Naast hoofdpijn en gewrichtsaandoeningen kan er onherstelbare zenuwschade ontstaan.
Indien er met gemotoriseerde machines of voertuigen wordt gewerkt, ga dan na in hoeverre er sprake is van belasting door trillingen. Let bij het nemen van maatregelen goed op de arbeidshygiënische strategie. Zorg dat bij de aanschaf van machines wordt gekozen voor de optie die het minste trilt, zorg voor goede vering in stoelen en wissel werk dat trillingen veroorzaakt af met andere werkzaamheden. Tot slot kunnen bij hand-arm-trillingen handschoenen helpen om enerzijds trillingen iets te absorberen, maar vooral ook om de handen warm te houden. Dit is van belang zodat het bloed goed blijft stromen en de kans op ‘witte vingers’ worden verminderd.
- Trillingen en schokken – Arboportaal
- Trillingen – inPreventie
- Toolbox trillingen – Volandis
- Arbocatalogus agrarische en groene sectoren
Tools:
- Hand arm risicobeoordelingen – TNO Fysieke belasting
- Richtlijn lichaamstrillingen – NVAB
Disclaimer
Alle auteursrechten op de Toolbox Samenwerken berusten bij TNO. Hoewel aan de totstandkoming van de Toolbox Samenwerken de uiterste zorg is besteed, kan het zijn dat de inhoud onjuist en/of onvolledig is.
TNO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventueel voorkomende fouten en/of onvolledigheden. TNO geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden. © 2018 TNO