Actiejaarplan Communiceren

Klik hier voor meer info

Actiejaarplan Communiceren

Om veilig en gezond werken levend te houden in de organisatie, is het belangrijk om het onderwerp door het jaar heen met regelmaat aan te snijden. Dit kan door elke keer een ander onderwerp onder de aandacht te brengen. Je kunt een onderwerp ook vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Het Actiejaarplan Communiceren helpt je met inspiratie voor onderwerpen en concrete voorbeelden. Als je je aanmeldt voor de mailinglijst, ontvang je iedere twee maanden automatisch een email met daarin de agenda voor die periode. In de mailing staan ook meer tips en kant-en-klare teksten om het onderwerp dat in de spotlight staat onder de aandacht te brengen. Meld je aan voor de mailinglijst Actiejaarplan Communiceren.

Hoe het Actiejaarplan Communiceren werkt

Het Actiejaarplan Communiceren geeft voor het hele jaar een overzicht van onderwerpen die op een bepaalde dag of week onder de aandacht worden gebracht. Iedere twee maanden wordt er een onderwerp uitgelicht om over te communiceren. Daarbij worden tips gegeven over hoe je de onderwerpen ter sprake kunt brengen en verwijzingen gegeven naar meer informatie en tools. Je kunt de maanden als pdf opslaan, of uitprinten en ophangen. Als je de kalender uitprint, zet dan bij je printerinstellingen het vinkje ‘kop-en voettekst’ uit.

Tips voor communicatie

Hebben jullie een interne nieuwsbrief of intranet? Vraag dan om elke maand of in elke uitgave een stukje te mogen schrijven. Licht daarin elke keer één onderwerp uit, bijvoorbeeld uit het Actiejaarplan Communiceren. Leg uit:

  1. waarom een onderwerp belangrijk is
  2. welke maatregelen er vanuit de organisatie zijn genomen
  3. maak concreet wat collega’s zelf kunnen doen

Aanvullingen?

Heb je aanvullingen over events of ideeën voor een onderwerp? Mail dan naar Jan Harmen Kwantes: jan_harmenkwantes@tno.nl.

2021
Deze maand in de spotlight Werkdruk

Werkdruk en burn-outklachten komen in heel veel bedrijven voor. Maar liefst 17% van de werknemers in Nederland geeft aan last te hebben van burn-outklachten. Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en dan met name werkdruk is verantwoordelijk voor een groot deel van het verzuim. Veel van de maatregelen zijn nu gericht op medewerkers die al klachten hebben, of zelfs uitgevallen zijn. In veel bedrijven vindt men het lastig om preventieve maatregelen te nemen.

De cijfers laten zien dat het van belang is om werkdruk te beperken. Werkdruk is een complex onderwerp en hoe werkdruk wordt ervaren verschilt bovendien per persoon. In de basis gaat het om de balans tussen de eisen die het werk aan iemand stelt (taakeisen) en de regelmogelijkheden die iemand heeft om hier mee om te gaan (denk aan: autonomie en steun). Zowel de taakeisen als de regelmogelijkheden bestaan uit verschillende factoren, die per afdeling en per persoon kunnen verschillen.

Als preventiemedewerker heb je een signalerende functie. Probeer te achterhalen welke factoren werkdruk beïnvloeden in de organisatie, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien om de werkdruk te verlagen. Schakel hiervoor eventueel een arbeids- en organisatiedeskundige in. Betrek ook medewerkers om na te gaan waar hun behoeften liggen en om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Meer informatie

Tools:

Disclaimer

Alle auteursrechten op de Toolbox Samenwerken berusten bij TNO. Hoewel aan de totstandkoming van de Toolbox Samenwerken de uiterste zorg is besteed, kan het zijn dat de inhoud onjuist en/of onvolledig is.

TNO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventueel voorkomende fouten en/of onvolledigheden. TNO geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden. © 2018 TNO